Zapis o lovcima Surdulice od 28. decembra 1898. godine, kada je organizovan prvi zajednički lov beleži:

"Skup je bio pred kavanom Krste Đorđevića, a uz svirku muzike krenulo se izvan varoši. U pet sati ujutru počeo je lov po "Golemoglavskim" šumama do pet sati posle podne. Ukupno je učestvovalo 16 lovačkih drugova, koji su lovili 12 zečeva uz pomoć lovačkih kerova. Zajedno, uz muziku, vratili su se u varoš i proveselili se u svom klubu. Uoči Nove godine priređena je i prva lovačka zabava, a goste je pozdravio predsednik Lukić. Zabavi je prisustvovao i načelnik sreza Cvetić, a jela su bila izvrsno pripremljena zahvaljujući gospođi Milici, supruzi predsednika. Na kasi je bilo priloga za udruženje 121 dinar i 50 para.".

          Podatak koji je dat u zapisu, da je 1898. godine u Surdulici postojao lovački klub, govori da su lovci bili organizovani pre zvaničnog osnivanja lovačkog udruženja.

          Prema zapisima, Savezno lovačko udruženje Surdulica, osnovano je 10. septembra 1898. godine sa 38 članova.

          U prvu upravu udruženja pri osnivanju, bili su izabrani:

  • Radivoje Lukić, kontrolor monopolski, predsednik;
  • Rista Stanković, berberin, potpredsednik;
  • Simeun Đ. Anđelković, opštinski pisar, poslovođa i blagajnik;

Ostali članovi uprave: Kosta Mihailović, učitelj, Petar Marković, ekonom, Kosta Janković, obućar, Rista T. Ristić, trgovac, Anton Štibal, preduzimač.
Kontrolni odbor: Vasilije Stanković, čuvar šuma, Mladen Bujošević, kontrolor monopolski, Radojko Anđelković, zemljoradnik.

Maja meseca 1899. godine i 30. juna 1900. godine udruženje održava zborove na kojima su podneti izveštaji uprave i blagajne, iz kojih se vidi da udruženje raspolaže gotovinom u uznosu od 175,60 dinara. U izveštaju se navodi da je načelnik sreza, Aleksa Miletić u dogovoru sa lovačkim udruženjem, priredio decembra 1899. i januara 1900. godine tri hajke na kurjake u planini Cerovo, Krakovica i Vlaški Do. U sve tri hajke ulovljeno je pet kurjaka, a velike zasluge za uspeh imali su načelnik sreza Aleksa Miletić i sreski pisar, Stanoje Petković, koji su dobro postavili zasede. U izveštaju je navedeno i to, da su policijske vlasti kažnjavale članove udruženja. Tako je Tasa Ivanović iz Zagušana kažnjen sa 40 dinara, zbog ulovljene divlje guske, kad joj vreme nije, a Stanimira Nikolića iz Alakinca, takođe sa 40 dinara, zbog ulovljene jarebice. Na Zboru iz 1900. godine u upravu udruženja za predsednika je izabran Jevrem Mićić, ekonom, potpredsednika dr Dimitrije Milić, lekar, poslovođu Vasilije Stanković, a za blagajnika Jovan Jović, trgovac.

          Izveštaj donosi i statističke podatke o ulovljenoj divljači, iz kojih se vidi da je 1899. godine ulovljeno: 203 zeca, 6 jarebica, 20 lisica, 187 vrana, svraka i čavki i dr.

          Na proslavi Saveza Srbije u Beogradu 11. jula 1899. godine izaslanici surduličkog udruženja bili su Kosta Mihailović, učitelj i Kosta Janković, obućar.

          Godišnji Zbor udruženja od 22.aprila 1901. godine iznosi da je udruženje u protekloj godini imalo prihod od 700,55 dinara, a rashod 636,35 dinara. Na Zboru se donosi odluka da se članovima isplaćuje nadoknada za ulovljenu divljač koja nanosi štetu - od 0,005 do 5 dinara. U udruženju je bilo 44 lovca.

          Posle Prvog svetskog rata udruženje obavlja rad 1924/25. godine, a 1928. godine u članstvu je bio 41 lovac.

          Malo je podataka o radu lovačkog udruženja u ovom periodu. Prema raspoloživim podacima broj lovaca je bio nestalan. 1932. godine u članstvu je bilo 25, 1934. godine 45 lovaca, a pred sam rat, 1940. godine udruženje je imalo 34 člana.

LU Vrla Surdulica

INFORMACIJE

ČLANARINA 2022./23.
12.000,00 dinara

PRIJATELJI

Izrada sajtova